Почетна

Јесте ли знали?

 Школа близанаца
 
Наша школа је несвакидашња по томе што је у њој у једном моменту знање стицалао девет парова близанаца, а међу наставним особљем су биле и три учитељице које имају близанце. Да ли због генетике, природне благодети или велике љубави, тек у Радаљу се последњих петнаестак година често рађају двојке, па школу у овом селу његови житељи често зову школом близанаца.
 
Историјска фотографија
 
Фотографија на којој је приказан Стеван Филиповић, неколико тренутака пред смрт, на којој је забележена јединствена сцена партизана са уздигнутим рукама, стиснутим песницама и омчом око врата представља једну од најпрепознатљивијих фотографија југословенских партизана. Након Другог светског рата пронађено је неколико примерака познате и много пута репродукована фотографије Стевана Филиповића. Неколико примерака ове фотографије сачували су становници Ваљева, док су два примерака потицала из заплењене немачке архиве (једнан примерак фотографије сачуван је у Филиповићевом досијеу у архиви београдског Гестапоа). Ипак, истраживачи су установили да је ова фотографија само једна из серије од двадесетак снимљених фотографија егзекуције Филиповића. У дневном листу Вечерње новости 1964. објављене су две до тада непознате фотографије; на првој фотографији забележено је спровођење Филиповића до места егзекуције од стране квислиншке Српске државне страже, док је на другој забележено читање пресуде пред осуђеником, испод вешала. Такође, сачувана је и фотографија која приказује обешеног Филиповића, непосредно након егзекуције.
Све ове фотографије начинила је Слободанка Васић, радница у фото-радњи Косаре Антић из Ваљева. Припадници окупационих и квислиншких снага нису обратили пажњу на младу жену са фотоапаратом, која је начинила двадесетак снимака егзекуције. Фотографије су израђене одмах непосредно након вешања и постављене у излог фото-радње Косаре Антић, зарад продаје. Ма колико се чинило другачије, с обзиром на зараду као мотив, овај чин је био нелегалан, самим тим имао је призвук субверзије. На основу сведочења ауторке фотографије, познато је како су уништени негативи, као и већина репродукција, ових фотографија: „Пошто је тачно преко пута [фото-радње] била смештена команда града, Немци су приметили да се народ окупља пред радњом. Сат-два касније у радњу упадоше жандарми, вероватно по наређењу Немаца. Жандарми су покупили све изложене фотографије и негативе и понели их са собом.“
 
Фотографија са вешања Стевана Филиповића је обишла свет и налази се данас у палати Уједињених нација у Њујорку.
 
(Текст је преузет из рада Милана Радановића: Стјепан Филиповић: херој радничке и антифашистичке борбе: 70 година од смрти)
 
 
 
МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА

moja-srednja-skola

ИГРАМО СЕ И УЧИМО
САВЕТИ ПСИХОЛОГА

skolski psiholog

Чувам те

cuvam-te

ШКОЛСКИ ДОКУМЕНТИ

skolski dokumenti

УЏБЕНИЦИ

Извод из информационог система МПНТР

(школскa 2016/2017. и 2017/2018. година)

Види>>

ПО ЊЕМУ НОСИМО ИМЕ

sfilipovic

КОНТАКТ
kontakt
Тел: 015/7462-085 (Матична школа)
 
Тел: 015/7462-406 (Издвојено одељење)
 
 

plavioblak             zutioblak                   rozeoblak